Een zadel van kameel


IMG_4680De schoonheid van de akoestische gitaar gaat schuil in haar eenvoud. De snaar brengt zijn trilling over op het bovenblad dat aan de randen stevig is vastgeklemd aan de klankkast. Het trillende bovenblad brengt met zijn grote oppervlak de lucht in beweging et voilà we horen luid en duidelijk het geluid van onze favoriete six-string.
Nou ja zo simpel is het ook weer niet, want er komt nog heel wat bij kijken voor een gitaar echt goed klinkt. Neem bijvoorbeeld het brugzadel. Dit kleine stukje been vormt de verbinding tussen de snaren en het bovenblad. Vroeger werd dit botje bij de betere gitaren gemaakt van ivoor. Maar toen stropers, door de grote vraag naar dit materiaal, zo’n beetje de gehele olifantenpopulatie hadden uitgemoord, is het gebruik van ivoor gelukkig verboden.

IMG_4684Tegenwoordig kun je kiezen uit allerlei materialen om zadels en topkammen van te maken. Plastic wordt veel gebruikt, want goedkoop en makkelijk in de gewenste vorm te persen.  Plastic is echter veel te zacht om er een goed gitaarzadel van te kunnen maken. Kunststoffen zoals Micarta en Tusq geven een beter resultaat. Maar voor zadels en topkammen is en blijft ouderwets ongebleekt runderbeen mijn favoriete materiaal. Athans dat was zo tot gisteren: na maanden wachten werd er vorige week een partijtje kamelenbeen afkomstig uit Verweggistan afgeleverd bij Fretwork. Ik had goeie verhalen gehoord over dit materiaal dat al sinds de oudheid wordt gebruikt bij de bouw van muziekinstrumenten, en wilde het, gewoon uit nieuwsgierigheid, eens uitproberen.
Ik ben helemaal om; het been van deze kameel blijkt veel harder en meer consistent dan alle runderbeen dat ik tot nu toe heb versleten. Heel solide om te schuren en te vijlen, geen gebrokkel en geen zachte plekken. En dan die kleur! Prachtig half-doorschijnend vintage geel. En ondanks dat het kamelenbeen zo keihard is, wordt de klank niet metalig. Dat hoor je al als je op het losse zadel tikt, meer marimba dan klokkenspel. En nu maar hopen dat het volgende partijtje kameel net zo goed is. Want been is en blijft een natuurlijk materiaal met alle grilligheid van dien…